Rozsdásodhat-e a rozsdamentes acél?

Rozsda alatt általában a vas rozsdásodását értjük, amely nedves közegben a levegő hatása alatt oxidálódik. A rozsdamentes acélok is reakcióba lépnek az oxigénnel, hasonlóan, mint a normál acélok, csak az ötvözetlen acéloknál az oxigén a vasatomokkal lép reakcióba egy porózus felületet képezve, amely megengedi a reakció folytatódását a termék belseje felé, míg a rozsdamentes acéloknál az oxigén az acélban lévő krómatomokkal lép reakcióba a felületen egy króm-oxid védőréteget képezve amely elzárja az anyagot a környezettől.

Ezt az oxidréteget nevezik passzív rétegnek mely megakadályozza a reakció előre haladását. E passzív réteg kialakulása elsősorban az acél ötvözeti összetételétől függ. A rozsdamentes acélok legalább 10,5% krómot tartalmaznak, és főleg ennek az ötvözőnek köszönhető a rozsdamentesség. E réteg vastagsága 10-20 mikrométer nagyságú lehet.

A króm-oxid egy egybefüggő réteget alkot a felületen, és nem közvetíti az oxigént az acél belseje felé, de még a kén-dioxid tartalmú füstgázoknak is ellenáll.

A korróziós hatást viszont a hőmérséklet is befolyásolja. A hőmérséklet növekedésével a korrózióállóság csökken. A rozsdamentes acélokban a korrózióval szembeni ellenállás ötvözéssel növelhető. A krómmal erősen ötvözött, ferrites illetve ausztenites szerkezetű acélok alkalmasak a nagy hőmérsékleten fellépő korrózióval szembeni ellenállásra.

A krómon kívül még az alumínium és a szilícium is szerepet vállal az oxigén megkötésében, de a korrózióállóság további ötvöző anyagok, például nikkel, molibdén, nitrogén, titán, nióbium hozzáadásával tovább fokozható.

A rozsdamentes acélok azonban ezen ötvözések mellett sem tekinthetőek minden állapotban korrózióállónak. Létezhetnek olyan körülmények melyek hatására passzív réteg feltörik, és nem képes újraalakulni. Ilyenkor a felület aktívvá válik, és ez korrózióhoz vezet.

A passzív réteg megsérülhet nem megfelelő anyagmozgatás, tárolás során, rozsdásodásra hajlamos fémfelületek érintkezésekor de megmunkáláskor is.

Tehát ahhoz, hogy a rozsdamentes acél megtarthassa rozsdamentes tulajdonságait szakszerűen és körültekintően kell kezelni, és az adott felhasználási célnak megfelelő összetételű anyagot kell választani.