• Home
  • Blog
  • A mesterséges intelligencia haszná...

A mesterséges intelligencia használata az iparban – trendek 2024-ben

A mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése átformálja az ipar minden ágazatát. A gyártástól a logisztikán át az ügyfélszolgálatig az MI-alapú megoldások forradalmasítják a munkafolyamatokat, javítják a hatékonyságot, és növelik a termelékenységet. A MI alkalmazása az iparban mostanra a versenyképesség kulcsfontosságú tényezőjévé vált. Nézzük, milyen új irányzatok és fejlesztések várhatóak az MI ipari alkalmazásában 2024-ben!

 

Gyártás és folyamatoptimalizálás

Az MI által támogatott folyamatoptimalizálás és gyártási rendszerek továbbra is vezető szerepet játszanak az iparban. Az automatizáció, a digitalizáció, az adatelemzés és a gépi tanulás felhasználásával olyan rendszerek jelennek meg, amelyek képesek a gyártási folyamatokat finomhangolni, javítani a termelékenységet és csökkenteni a hibák számát. Az MI segítségével a gyártók egyre rugalmasabbá válnak a termelés terén, mert ezek a rendszerek lehetővé teszik a gyártósorok gyors és hatékony átállását, így könnyebben reagálhatnak a változó piaci körülményekre és a fogyasztói igényekre.

 

Prediktív karbantartás

A prediktív karbantartási modellek terén 2024-ben további előrelépések várhatóak. Az MI-alapú rendszerek elemzik a gépek és berendezések adatait, hogy előre jelezzék a lehetséges meghibásodásokat. Ez lehetővé teszi a proaktív beavatkozást, mielőtt a meghibásodások bekövetkeznének, ami minimalizálja a leállási időt és a javítási költségeket.

 

Intelligens robotok

Az intelligens robotok egyre kifinomultabbá válnak, és egyre összetettebb feladatok ellátására képesek. Az MI által vezérelt robotok képesek automatizált gyártósorok üzemeltetésére, de alkalmazásuk egyre elterjedtebb a logisztika (raktározás és szállítás) és a minőség-ellenőrzés (termékhibák azonosítása) területén is.

 

Fenntarthatóság és környezetvédelem

Az MI alkalmazása az ipari folyamatok optimalizálásában és a termelés hatékonyságának növelésében nem csupán a gazdasági szempontokat szolgálja, hanem jelentős hatással van a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre is. A mesterséges intelligencia segítségével optimalizálható az energiafelhasználás és az erőforrások, csökkentve ezzel az ipari tevékenységek karbonlábnyomát.

 

Személyre szabott termelés és fogyasztói élmény

A mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a személyre szabottabb termelést és fogyasztói élményt. Az adatok elemzése alapján a gyártók képesek testreszabott termékeket és szolgáltatásokat kínálni, így jobban ki tudják elégíteni a vásárlók egyedi igényeit és preferenciáit.

 

A 2024-es évben várható trendek alapján az MI továbbra is kulcsfontosságú szereplője marad az ipari innovációnak. Azok a vállalatok, amelyek sikeresen alkalmazzák a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségeket, versenyelőnyhöz juthatnak a globális piacon. Az acél, könnyű- és színesfém, illetve műanyag termékeket forgalmazó thyssenkrupp Materials Services elkötelezett a fejlődés mellett, ezért élen jár a mesterséges intelligencia alkalmazásában, hogy minél szélesebb körű szolgáltatást tudjon nyújtani partnereinek, miközben szem előtt tartja a fenntarthatósági szempontokat is.