• Home
  • Blog
  • Klímasemlegesség az Európai Unióba...

Klímasemlegesség az Európai Unióban

Az Európai Unió (EU) célja a klímasemlegesség elérése, amellyel precedenst akar teremteni a globális környezetvédelem terén. A klímasemlegesség lényege az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása és elnyelése közötti egyensúly megteremtése, amivel ideális esetben elérhető az, hogy az éghajlatra gyakorolt hatás nulla legyen. Az EU és legfontosabb partnerei, mint a thyssenkrupp Materials elkötelezettek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fenntartható jövő iránt.

 Ha kíváncsi rá, hogy milyen célkitűzéseink vannak a jövőre nézve, ide kattintva megnézheti ide vonatkozó oldalunkat.

Nagy léptekkel a kitűzött cél felé

Az EU vállalt célkitűzése az, hogy 2050-re klímasemleges kontinenssé alakítsa Európát. Az ennek érdekében kötött zöld megállapodás sokrétű kezdeményezéseket foglal magában, amelyek az energiát, az ipart, a mezőgazdaságot, a közlekedést és az innovációt is érintik. Az éghajlatsemlegességre való törekvés központi eleme az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős csökkentése, amelynek részeként az EU vállalta, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55%-kal mérsékelia kibocsátást, mert függetleníteni akarja a gazdasági növekedést az erőforrások kimerülésétől és a környezet romlásától.

 

Zöld energia

A megújuló energiaforrások támogatása kulcsfontosságú ezen az úton. Az EU azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra energiájának 32%-át megújuló forrásokból állítsa elő. Ez jelentős befektetést jelent a szél-, nap- és vízenergiába, ösztönözve ezzel a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást. Ennek a folyamatnak része a zöld acél is, amely természetesen nem a színéről kapta a nevét, hanem előállításának fenntartható módjáról. Jelenleg nem létezik zéró CO2-kibocsátással gyártott acél a piacon, de egyre több európai nagyvállalat igyekszik részben vagy teljes egészében átállni a szénmentes, zöld energiával előállított hidrogénre épülő acélgyártásra. Szakértők szerint ez 2030-ra már versenyképes alternatívája lehet az acéliparban jelenleg használt fosszilis anyagoknak.

 

A thyssenkrupp Materials célkitűzése

A klímaváltozás elleni küzdelem és a biodiverzitás megőrzése kiemelt fontosságú a thyssenkrupp Materials számára, ezért 2030-ra működésünk klímasemlegessé válik, és addig is folyamatosan csökkentjük a környezetszennyezés minden formáját. A régió piacvezetőjeként felelősségünk is nagyobb, ezért vállaljuk azt, hogy a párizsi klímaegyezményben rögzített 2050-es dátumnál két évtizeddel korábban leszünk klímasemlegesek.